Runningtherapie

Runningtherapie is het (therapeutisch) inzetten van een rustige duurloop onder begeleiding van een runningtherapeut. Het is een aanvullende behandelvorm voor mensen met psychische klachten.

Hardlopen en piekeren gaan heel moeilijk samen, waardoor het stressniveau in je lichaam afneemt. Door middel van runningtherapie kan je onder andere succeservaringen opdoen, je conditie verbeteren, grenzen verleggen, actiever worden, beter gaan slapen en meer rust in je hoofd ervaren. Runningtherapie is ook geschikt voor mensen die graag in beweging willen komen, maar waarbij de stap naar een loopgroep te groot is.

Runningtherapie kan geschikt zijn bij (een van) de volgende klachten:

  • (Beginnende) burn-out
  • Depressie
  • Angst
  • Verstoorde balans in- en ontspanning
  • Slaapproblemen
  • Spanningsklachten

Er wordt altijd gestart met een intakegesprek, waarin de hulpvraag in kaart wordt gebracht. Hardloopervaring is niet belangrijk, iedereen kan op zijn/haar eigen niveau instappen en opbouwen.

Gemiddeld duurt een training rond de 10 weken. Dit kan, uiteraard afhankelijk van de hulpvraag, worden aangepast. Er is één training per week begeleidt, waarin het hardlopen altijd centraal staat. Daarnaast staan er regelmatig ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen centraal na afloop van de training. Eén training wordt zelfstandig gedaan per week.

De runningtherapie wordt in een klein groepje van maximaal 6 deelnemers aangeboden in Nijverdal op maandagochtend en donderdagavond.